Paardensport SGW
Er zijn veel verschillende disciplines in de paarden sport, samengestelde wedstrijdsport afgekort sgw is er 1 van. Sgw is uitdagend, veelzijdig en de meeste paarden vinden het ook erg leuk om te doen. Tijdens de wedstrijd worden er drie onderdelen verreden de uitslag van deze onderdelen maken samen de einduitslag.
Paardensport Tripalon
Dit is een impulsrubriek een laagdrempelige beginnersklasse, iedereen kan meedoen doordat je enkel lid hoeft te zijn van de KNHS. Je behaalt geen winst,- of verliespunten waardoor het de ideale kans is om kennis te maken met het rijden van een cross. Net als bij een gewone sgw rij je een dressuurproef, springparcours en een cross. De cross is in dit geval 5 of 10 km lang wat door de meeste beschouwd wordt als een buitenrit met onderweg (lage) hindernissen. Het draait allemaal om het plezier en samen met je paard een nieuwe tak van de sport ontdekken.
Paardensport het Sgw reglement
De KNHS heeft voor de sgw een reglement opgesteld, hierin staan alle regels voor ruiters, jury en organiserende vereniging. Voordat je sgw gaat starten doe je er goed aan het reglement door te lezen zodat je weet wat je rechten en plichten zijn op de wedstrijd. Het is handig als je het uitprint en meeneemt zodat als er onduidelijkheid is over de regels je ze meteen bij de hand hebt om je eventuele gelijk te bewijzen. Het is zeer belangrijk de regels te volgen aangezien je bij overtreding uitgesloten kunt worden voor de wedstrijd en mogelijk zelfs een officiële waarschuwing thuisgestuurd krijgt. Bij meerdere waarschuwingen zijn er gevolgen mogelijk zoals een geldboete of tijdelijke uitsluiting van deelname aan wedstrijden. Dus lees de regels dat zorgt voor een onbezorgde wedstrijddag.
Sgw de verschillende soorten vaste hindernissen
In de cross spring je vaste hindernissen, deze hindernissen zijn allemaal verschillend en hebben ook een eigen naam. Er zijn combinatiehindernissen en enkele hindernissen, er is altijd minimaal één waterbak aanwezig. Je hebt bijvoorbeeld hindernissen met een dak erboven, dubbelsprongen, hagen, hekken, boomstammen en greppels. Elke hindernis vereist een andere aanpak dit leer je op crosstraining. Het is verstandig training te volgen zodat je tijdens de wedstrijd weet hoe je de verschillende soorten hindernissen aan moet rijden. Dankzij de training heb je de meeste kans op een foutloos parcours en daarmee op winstpunten.